Wil je bij de politie intern promoveren? Dan ga je voor sociale promotie en moet je net zoals iedereen die bij de politie instroomt voor dat specifieke niveau een intensief opleidingstraject afleggen. Van oktober 2012 tot eind mei 2013 volgden 38 inspecteurs van politie de opleiding tot hoofdinspecteur. Onder hen zelfs drie freelance docenten die gedurende de opleiding even geen les gaven op Campus Vesta, maar misschien na hun benoeming de draad terug oppikken. Vandaag studeren ze officieel af.

 

Docenten terug op de schoolbanken
Hoe het was om als docent terug zelf achter de boeken te kruipen, papers te schrijven en de didactische skills van collega-docenten onder de loep te nemen? Philippe Descans studeert straks af als hoofdinspecteur. Hij gaat vanaf de zomer aan de slag bij de rechercheafdeling van de politiezone Zuiderkempen, waar hij leidinggevende wordt. Elf jaar na zijn basisopleiding was de opleiding tot hoofdinspecteur voor deze docent een unieke ervaring. 

“Voor de opleiding begon, had ik het gevoel dat de druk hoog zou zijn, omdat ik voordien als lesgever op Campus Vesta rondliep en er nu als student zou zitten. Toen de opleiding eenmaal bezig was, had ik al snel door dat dit een gouden kans was. Het draaide bij mij niet alleen in stijgen in graad en voor een meer verantwoordelijke job bij een korps gaan. Het was ook interessant om andere docenten te zien lesgeven en daaruit bij te leren”, vertelt Philippe.

 

Opleiders met flair blijven je bij
“Ik leerde als freelance opleider bij, alleen al door les te krijgen van andere collega-opleiders. Zeker die met veel charisma. Iedereen weet dat er een verschil is tussen een klas kunnen boeien en heel veel vakkennis hebben. Nu ik aan de andere kant zat, merkte ik dat een goede band opbouwen met je klas ervoor zorgt dat je veel meer kan overbrengen. Een goede klassfeer creëren, is iets dat je als docent mee in de hand hebt. Enerzijds gaat m’n theoretische kennis nu weer terug up-to-date zijn. Anderzijds ga ik meer openstaan voor discussies over onderwerpen die gelinkt zijn aan andere vakken. Ik ga als ik zelf les geef vanaf nu alles meer in het kader van de ganse opleiding plaatsen.”

 

 

Hoofdinspecteurs zijn people manager
Philippe is er zich van bewust dat het werk nog niet af is en hij de komende jaren als hoofdinspecteur terreinervaring moet opbouwen. “Dat is in elke job zo, je moet groeien door ervaring op te doen. Qua opleiding zit het goed, na dit traject ben je klaar om mee beleidsbeslissingen te nemen en aan team aan te sturen. Je denkwijze werd ook wel bijgesteld. Een inspecteur doet vooral uitvoerend werk en als hoofdinspecteur ga je bij alles wat je doet je ook afvragen of het wel klopt en het wettelijk kader goed zit. Je leert eindverantwoordelijkheid te dragen, zeg maar.”

 

Recherche is in heel het land een boeiend vakdomein
Zowel de federale als lokale politie hebben een cel recherche. Bij kleine zones zijn de teams kleiner en zijn de dossiers meer kleinschalig, maar toch gaat zo’n kersverse hoofdinspecteur zijn handen meer dan vol hebben. Het spreekt voor zich dat elke operationele inspecteur die aan de opleiding hoofdinspecteur begint enorm gemotiveerd is, want de opleiding betekent na een lange dag les volgen nog heel wat taken maken. Je neemt je werk dus elke dag opnieuw mee naar huis. Bovendien betekent meer verantwoordelijkheid natuurlijk ook dat je gegarandeerd geen voorspelbare nine to five job zal hebben. 

“Ik ben nog maar dertig, maar ik voelde dat ik klaar was voor een volgende stap in m’n carrière, dus ik heb mijn kans gewaagd. Woninginbraken, zedenfeiten, zaken rond agressie, economische en financiële misdrijven,… de rechercheafdeling van de lokale politie houdt zich hier ook mee bezig. De samenwerking tussen parket en lokale politie is ook op lokaal vlak heel belangrijk. Een ding is zeker: al de juridische vakken die ik de voorbije maanden blokte, gaan zeker van pas komen!“ aldus Philippe Descans.